La ruta del agua de Quart de Poblet

P1110011El Diumenge, 5 de maig,10.00 H, punt de trobada a la plaça de l’ajuntament. (Necessari portar esmorzar i aigua)

Realitzarem una sortida guiada per la Ruta de l’aigua de Quart de Poblet, en la qual persones de totes les edats poden gaudir d’un recorregut a peu per visitar i conèixer, tant per dins de Quart de Poblet com al llarg del riu, els voltants del parc fluvial del  Túria; la incidència, l’ús i evolució de l’aigua com a font de vida i desenvolupament , des de l’època àrab fins als nostres dies.

La visita recorre llocs emblemàtics de Quart de Poblet: la cisterna àrab, el Dipòsit d’Aigües de València, el Molí del Real, el  Partidor de les Llengües de Sant  Onofre,les sèquies de la Vega de València amb les seves  azudes i la  Cassola del  Repartiment, i el Parc Fluvial del  Turia, entre uns altres.

P1110015Diumenge passat, vam poder disfrutar tots els assistents a la ruta de l’aigua no sols d’un dia magnífic i d’una companyia agradable, si no de Leo, tècnic de Quart Jove que ens va fer de guia, que ens va amenitzar tot el recorregut i ens va informar de la gran importància que ha tingut al llarg dels segles l’aigua en la nostra població, no sols en Quart de Poblet si no en tota València. A si mateix vam poder visitar llocs que normalment es troben tancats el públic i que gràcies a este recorregut es van obrir per al nostre gaudi.

P1110030P1110043
P1110068
P1110081

 

 

 

 

 

 

 

Pròximament una companya Paula, que també va disfrutar de la ruta de l’aigua. Ens il·lustrarà amb un document sobre la història de Quart de Poblet basat en l’aigua i la seua influència. Gràcies Paula per compartir amb nosaltres tu treball.

ARTICULE  PAULA HONRUBIA

La Ruta de l’Aigua és un recorregut per llocs emblemàtics i representatius de Quart de Poblet, que estan relacionats amb l’abastiment d’aigua, la xarxa de reg a les nostres hortes i el riu Túria. Açò suposa la visita a una mostra variada d’elements, que s’han anat modelant al llarg de la història per les diferents actuacions de tots els habitants que han viscut en el municipi durant segles.

El recorregut comença en la Cisterna, una construcció d’origen medieval, que podem veure en la Plaça de l’Església. La Cisterna servia per a abastir d’aigua a la població durant tot l’any, perquè hem de tindre en compte que, quan es va construir no hi hauria més de cent famílies vivint en Quart. El depòsit s’omplia una vegada a l’any, al gener, amb l’aigua de la séquia de Quart-Benáger, que entrava a ell per uns buits del sostre.

Després de veure la Cisterna, continuem feia l’Assut del Repartiment, en el riu. Una assut servia perquè les séquies prengueren l’aigua del riu, i així poder distribuir-la a les diferents hortes. La dit assut es va elaborar en els anys 60 arran del Pla Sud, que suposa un nou traçat del llit del riu per a evitar desbordaments. Així les séquies de Favara, Rovella, Rascanya i el canal de l’Or, veuen abandonats els seus antigues assuts darrere d’este nou

El següent punt a què ens dirigim és a l’actual Auditori Vaig moldre de Vila, que antany havia sigut el molí de la família Vila. En el segle XIX es va construir usant com a força motor el corrent de la séquia de Mislata, que ara, veiem al seu costat com es canalitza per davall del paviment.”

Des d’ací, baixem feia el llit del riu, on podem disfrutar d’un passeig per un autentique pulmó verd en els afores del nostre municipi. En el riu, podem veure el Pont de Catxo, que durant els segles passats va ser de gran valor utilitari, ja que era totalment imprescindible al ser l’únic de la zona. No se sap molt bé l’origen, alguns autors creuen que podria ser romà o inclús anterior, ja que ha sigut reconstruït en nombroses ocasions al veure’s arrossegat pel fort cabal del Túria en èpoques de crescuda.

A continuació ens dirigim feia el terme municipal de Manises per a veure l’assut de la séquia de Mislata i el seu naixement. El paisatge és de gran bellesa a l’estar poc distorsionat per a activitat humana. La séquia de Mislata, des d’este punt es dirigirà feia Quart, passant per davall de l’Auditori fins al Carrer Sant Cecília, on hi ha un partidor que la dividix en dos canals, un que es dirigix feia la zona del Molí d’Animeta, i un altre que se’n va subterrani a creuar el riu. Esta séquia rega en Quart, Mislata, Xirivella i València.”

Aprofitant que estem a Manises, veiem el parc Pumpi, també cridat dels Filtres, perquè anteriorment era un lloc on es filtrava l’aigua, que anava des d’una presa en el riu, fins al Depòsit d’Aigües de l’Avinguda Trafalgar de Quart. Mentres veurem el depòsit no passem per alt l’Aqüeducte de l’Arquets, que és la canalització que porta l’aigua de la séquia de Quart- Benáger.

El Depòsit d’Aigües es va fer en 1850 per a potabilitzar l’aigua per a la ciutat de València i contornada, amb l’objectiu d’eliminar malalties epidèmiques però no va funcionar satisfactòriament i es va abandonar per un pou nou, utilitzant-se l’aigua d’este, llavors, per al reg

Molt prop del depòsit, en el parc, veiem les Llengües de Sant Onofre, que és el lloc, on se separen les séquies de Quart i Benáger, que arriben juntes des de Manises. Des d’ací, la de Benáger s’anirà a regar els cultius d’Aldaia i Alaquàs, mentres que la de Quart es manté en terme municipal de Quart de Poblet.

I ací, en el parc de Sant Onofre finalitza la ruta, una experiència divertida i al mateix temps molt interessant, recomanable per a totes les edats.

Paula Honrubia García

Llicenciada en Història de l’Art

Ruta de l’aigua de Quart de Poblet

Deixa un comentari